Любимите ми книги

Този пост реших да е малко по-различен и по-точно реших да направя списък с любимите ми книги.

Вчера се заговорих с моя колежка,която ме попита „Коя е любимата ти книга?“ Имам много книги,които харесвам и са ми оставили отпечатък,харесали са ми,препоръчвам ги на приятели и така,но има и книги,които толкова са ме докоснали,че дори съм изживявала съдбата на геройте. В топ 10 ще изброя няколко такива,които си заслижват четенето и биха се харесали на всеки тип читател.

1.Чучулигата- Ришат Нури.  

чучулигата.jpg

Писала съм и отделен пост за тази книга и отново ще кажа,че ми е любима. Това е роман за съзряването, за възпитанието и за бунта на младата девойка. Героинията е един от най-чистите образи за мен,а книгата просто ме въведе в някакъв друг свят. Обичам Фериде!

2.Отнесени от вихъра- Маргарет Мичъл

отнесени.jpg

Това е роман от 1936 година. Действието се развива в Джорджия по време на гражданската война в Америка. Главната героиня Скарлет е богата,красива,разглезена и е много бурна като характер. Тя се опитва да спечели любовта на Ашли, от съседната плантация. До такава степен е обсебена от тази идея, че не забелязва много от нещата, които стават около нея.Тя се опитва да се справи с бурните обществени промени и заплахата от бедност и глад.

Скарлет за мен лично е много противоречив образ,в един момент я намразваш,в друг момент я обичаш и й се възхищаваш.На моменти е страшна егоистка,дори отрицателните й черти се забелязват повече,но в друг момент тя показва и добрата си страна. Харесвам Скарлет,има някакъв чар в нея,но за да се разбере трябва внимателно да се чете. Препоръчвам ви книгата.

3. Птиците умират сами- Колийн Маккълоу

птиците.jpg

Една любима и красива любовна история. Книгата се състои от 7 части, като всяка от тях разказва за различен герой. В центъра на сюжета е поставено семейство Клийри – бедни новозеландци, достигнали до Австралия и станали управители на едно от най-големите имения – Дройда.

Много силно въздействаща книга. Останах влюбена в Австралия,някакси докато четох имах чувство,че живея там заедно с геройте,сеедно съм там заедно с тях.Това не е просто един любовен роман,съдбите на много хора се преплитат и всеки си има някаква история.Изключително трудно ми е да си опиша впечатлението от нея и колко много ми е харесала,може би всеки,който не я е чел трябва да я прочете,за да я разбере.

4. На изток от рая- Джон Стайнбег

на изок.jpg

В романа се показва постоянната борба между доброто и злото, силата и слабостта, любовта и омразата, красотата и грозотата. Действието се развива в рамките на петдесетишестгодишна хроника (от 1862 до 1918 г.), описваща три поколения от две фамилии.

Роман, в който илюзиите на отминалото време се сблъскват с протяжността на неясното бъдеще. Силата и слабостта на няколко поколения, които търсят правилното решение, но остават във водовъртежа на безмилостното съществуване.

 

Книгата е прекрасна, увлекателна, поучителна – класика! Един писател преди всичко е разказвач, а Стайнбек е интересен разказвач!

5. Тютюн-Димитър Димов

тютт'7.jpg

В различните си редакции „Тютюн“ е роман и за ужасната самотност на личността в капиталистическото общество, за огромния натиск на живота върху нравствените принципи в света на капитала, и за историческата обреченост на олигархиите в България, за социалнопсихологическите причини за тяхната гибел; роман и за потиснатите от монопола на тези олигархии, за техните икономически и политически борби, и за сложния психологичен лабиринт на човешките взаимоотношения както в зловещия свят на „Никотиана“, така и извън него.

Това е роман,който се учи в 12 клас в училище и наистина мисля,че е доста труден да се разбере,особенно,ако нямаш добър преподавател. В тази книга са вложени много неща,за да се нарече класика. За съжаление,учениците отказват да вникнат в нея,а се интересуват повече от дискотеки,алкохол (повечето са хронични алкохолици) и как да пушат трева,зад училище,или сравняват тази прекрасна българска класика с посредствената „50 нюанса сиво“….. без коментар!

6. Железният светилник- Димитър Талев

светилник.jpg

Романът е базиран в измисления град Преспа и проследява съдбата на едно типично възрожденско семейство.

Всичките образи в романа са вплетени в сложна плетеница на лични и обществени отношения. Любовта и дългът се борят в сърцето на Лазар Глаушев, когато трябва да избира между сестрата на приятеля и съмишленика си и чорбаджийската дъщеря Ния. Човешкото и майчинското първоначално се съпротивлява срещу суровите традиции на вековната нравственост в душата на Султана, когато старата майка сама трябва да отведе детето си към гибел. Затова и романът е една излята монолитна цялост – една от най-завършените и композиционно съвършени романистични структури в нашата белетристика.

Отново ученически роман. Не съм ги чела просто,за да си взема матурата,а ги четох,защото ми бяха интересни. Това са сложни книги над които се мисли,не е просто да се четатът и да се разтоварваш с тях. Изключително интересни и има толкова неща заложени в тях. Надявам се да има дванайсетокласници,които да разберат тези книги и да ги четат с интерес и любов,както ги четях аз!

7.Крадецът на книги- Маркъс Зюсак

крадеца.jpg

ЕТО ЕДИН МАЛЪК ФАКТ – ТИ ЩЕ УМРЕШ.

Разказвачът на тази история е не друг, а Смъртта.

Действието се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх, а главният герой е малката Лизел, крадецът на книги. Това е нейната история и историята на обитателите на нейната улица, когато бомбите започнат да падат.

Много интересна,увлекателна. Един роман за простите човешки взаимоотношения.

8. Книгите за Хари Потър-Джоан Роулин

%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8

Тук мисля,че няма нужда да разкава,едвали има човек дето да не е чувал за Хари Потър,или да не е гледал поне един филм.

Книгите обаче са много по-различни,по-добре са описани,дават ти по-богата представа за геройте и за магическият свят. Лесни са за четене и е от книгите,които разтоварват. Не съм съгласна,че са само за деца и тийнейджъри,могат да се четат от хора на всякаква възраст!

9. Анна Каренина- Лев Толстой

анна.jpg

Ана Каренина е трагичната история на една омъжена аристократка от хайлайфа и нейната афера със заможния граф Вронски. Историята започва, когато тя пристига в едно семейство, разбито от необузданото женкарство на нейния брат – нещо, което загатва нейното положение за в бъдеще, въпреки че тя ще получи по-малко толерантност от другите.

Аз имам по-различно мнение от масовото,че това е велика любовна исторя,много била сложна за четене и не знам си какво. Според мен,не е толкова сложна. Интересно ми беше да видя как са разсъждавали аристократите по онова време,как са живяли,както във всяка една книга.

10. Името на Розата- Умберто Еко

%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0

В Края на 1327 г. Монахът Уилям от Баскервил, натоварен с деликатна дипломатическа мисия, попада в един манастир в Северна Италия. Още в началото му се налага да разплита поредица от тайнствени убийства, които окървавяват манастирската библиотека – един недостъпен лабиринт.
Уилям ще разкрие загадките, но за това ще трябва да разгадае поредица от улики и знаци – от поведението на светците до това на еретиците; от езика на тревите, до езика на старинните ръкописи.
„Името на Розата“ е разказ за книга – една вечна книга – донесла световна известност на нейния автор Умберто Еко.

Много трудна и всъщото време интересна книга за четене. Да накрая се разбират всички загадки и мистерии,но преди това добре трбва да си вникнал в геройте. За първи път я прочетох,когато бях на 14,много от нещата тогава не ги разбрах,при второто прочитане обаче придобих съвсем различна представа и много различно мнение. Не е просто криминална книга,разкава се за манипулацията на църквата,за мисленето на монасите. Абе тръгна ли да пиша още ще ви разкажа цялата книга :D. Заслужава си четенето!

11. Цар Плъх- Джеймс Клавел

плух.jpg

Действието се развива през Втовата светована война. В основата на романа са заложени впечатления от действителни събития в живота на автора: като участник във войната Клавел е изпратен в японски военнопленически лагер на индонезийския оствов Ява, а впоследствие е преместен в затвора Чанги. „Цар Плъх“ описва борбата за оцеляване на британски, австийски и американски военнопленници в японски лагер в Сингапур.

Знам,че казах 10 книги,но видях и Цар плъх…нямаше как да не я спомена.

Имам още много любими книги,но тези определено са ми дали много. Те са книги,които се усещат,не се четат и препразкават. Ще ми е интересно да чуя любимите книги и на хората,които ме следят.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s