Спомени от лятото.

Разглеждах снимките си от компютъра поточно от лято  2016. Тогава посетих 2 места за които искам да разкажа. Някой донесоха приятни спомени,други не чак толкова,но сега подробности.

Първото място за което ще разкажа е църквата „Свети Георги“ в село Златолист. Селото се намира на 32км от Сандански. Пътят не се препоръчва за ниски автомобили,защото на места липсва асфалт.

В момента в селото живеят около 7-8 души,но целогодишно се посещава от български и чуждестранни туристи. Главната забележителност е църквата „Свети Георги“.  Храмът е построен през 1857 година.

Дворът на църквата е тихо и приятно местенце. В двора има Явор,който е на 1300 години,за който е завързана люлка. Има поверие,че този който седне и се полюлее,ще се излекува от безплодие.

13649594_899895046787824_547261055_n
част от Явора,която успях да снимам.

В началото на 20 век в църквата живяла пророчицата Преподобна Стойна. Пророчицата се разболява на 6 години от едра шарка и в резултат от болеста ослепява. Тя твърдяла,че докато била болна Свети Георги я навестявал.След като се установила в църквата пророчицата започнала да помага на хората. Впечатлих се от историята и реших да прочета и книгата „Съвършената Преподобна Стойна“,ще разказвам обаче друг път за нея.

Църквата е малко странна,има странни стенописи на гола жена и дявол с арабалет. f_stoinam_9985173

Преподобната е живяла в стаичка на втория етаж. Днес тя е запазена във вида,в който е оставена. Вътре се влиза с чехли. Хората оставят по нещо за здраве,а таванът и е окачен със снимки (чесно не знам защо,предполагам за здраве). На масичката в стаята има книга,която посетителите записват желанията си. Според мен не е задължително желанията да се записват,достатъчно е просто да си го намислиш. Намислих си моето,все още не се е сбъднало,но се надявам скоро да се случи.

В близост се намира и гроба на Преподобната,на който всеки вярващ отива да отдаде почит. grobastoinadsc030191

Наистина си залижава посещението. Уникално място с изключително силна енегрия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s